www.qrt.nu

"Va ä du för en"
var Astrid Lindgrens kommentar
när jag presenterade min idé för henne om att skapa
Astrid Lindgrens Värld

som sedan blev Sveriges starkaste varumärke och
gjorde Vimmerby till en turiststad med ca 500 000 årliga besökare

 

Bråkmakargatan ovan är "main street" i Astrid Lindgrens Värld
som vi byggde inför inspelningen av filmen Lotta på Bråkmakargatan.

Tryck på pilen på bilden för att höra Astrid Lindgrens kommentar
Press the arrow in the image to hear Astrid Lindgren's comment

Någon gång 1987/88 blev jag kontaktad av tre familjer som drev Sagobyn i Vimmerby. En by med några miniatyrmiljöer från Astrid Lindgrens författarskap. Deras önskan var att engagera mig som ordförande i deras styrelse. Bakgrunden var att jag något år tidigare skänkt  miniatyrhusen till miljön ”Lotta på Bråkmakargatan” och jag hade följt deras projekt under min tid i Gullringen. Det blev inledningen till en dialog om vad som kunde göras med Sagobyn och jag såg en fantastisk utvecklingsmöjlighet till något av det mest attraktiva som turistsverige har. Jag kom överens med familjerna om att ta över ägandet i Sagobyn förutsatt att Astrid Lindgren välsignade detta och att Astrid gick med på ett namnbyte till ”Astrid Lindgrens Värld”.  

Jag träffade Astrid Lidngren och berättade om min planer, förutsättningen var att anläggningen bytte namn till Astrid Lindgrens Värld, vilket Astrid var bestämt emot. För att hon skulle förstå hur viktigt namnbytet var förklarade jag för henne att i Sagobyn där kan man exponera vad som helst, mumintrollet, pellesvanslös, mussepig etc men i Astrid Lindgrens Värld kan bara det förekomma som har sin förankring i Astrids författarskap vidare menade jag att Astrids böcker hade lästs av min generation, Astrids filmer de har setts av mina barn men min barnbarn de kommer att besöka Astrid Lindgrens Värld. Då mjuknade Astrid nöp mig på kinden med orden "Va´ä du fören"och så gick hon med på att anläggningen fick namnet Astrid Lindgrens Värld varpå följde ett utvecklingsarbete som ledde till en dramatisk ökning av besöksantalet och blev det som utvecklade Vimmerby till en turiststad . Nedan kan Du ser Astrid Lindgrens skriftliga medgivande och där jag och Astrids dotter bevittnar hennes namnteckning.

När jag presenterade mina planer för kommunstyrelsen i Vimmerby att utveckla Sagobyn till Astrid Lindgrens Värld och göra detta till något stort, då tittade man i golvet och trodde inte alls på mina planer.

 

Astrid Lindgrens Värld
är idag Sveriges starkaste varumärke alla kategorier


Astrid Lindgren's World
is today Sweden's strongest brand of all categories

Astrid Lindgren godkänner här förslaget att förverkliga min idé om
Astrid Lindgrens Värld.
Astrids dotter Karin bevittnar tillsammans med mig Astrids namnteckning.


Astrid Lindgren here approves the proposal to realize my idea of
Astrid Lindgren's World. Astrid's daughter Karin witnesses with me
Astrid's signature.

www.qrt.nu